För er som har boendeparkering med zonkod 'Boende Norr Gul'

Boende i område Boende Norr Gul, ansöker om boendeparkeringstillstånd samt köper parkeringsbiljett genom vår webbportal som finns här

Som boende i centrala Gävle har du möjlighet att ansöka om ett boendeparkeringstillstånd. Med ett boendeparkeringstillstånd parkerar du till ett fast månadspris på flera avgiftsbelagda parkeringsplatser i centrala Gävle.
För att få boendeparkeringstillstånd måste du vara folkbokförd inom betalzonen, bo i ett hus som uppförts innan 1988, ha körkort och stå registrerad som ägare av bilen. Det finns även möjlighet att söka boendeparkering för motorcykel på kommunens parkeringar.  

Hur fungerar det?

Med ett boendeparkeringstillstånd behöver du inte lägga i parkeringsavgift i automaten när du parkerar på allmänna parkeringar på gator och parkeringsplatser i de vita, blå eller gula parkeringszonerna på kartan. Du får enbart parkera i den zon som du har tillstånd och biljett för. Tillståndet gäller inte i röd zon, på privata parkeringar eller i parkeringshus.

Du behöver ingen dekal eller tillståndsbevis att placera i vindrutan som visar att du är innehavare av boendeparkeringstillstånd, bilens registreringsnummer kontrolleras i stället av parkeringsvakterna mot en databas.

Tänk på att du enbart får parkera i den zon som du har tillstånd och biljett för. Boenden utanför markerat område hänvisas till den privata marknaden. Det är inte tillåtet att söka boendeparkering i närliggande zon.

Tänk även på att 24-timmarsregeln och datumparkeringsregeln gäller, precis som för hela Gävle, och följ alltid anvisad skyltning.
Att ha ett boendeparkeringstillstånd innebär inte att du har en reserverad parkeringsplats.

Sidan uppdaterades senast 15 november 2022