Nya parkeringszoner i Gävle

18sep

Den 1 oktober 2018 utökas parkeringszonerna i centrala Gävle. Områdena som berörs är Brynäs, Gävle Strand och Söder.Beslut av Gävle kommun

Samhällsbyggnadsnämnden i Gävle kommun har beslutat att införa nya parkeringszoner med avgift på allmän gatumark. Syftet är att minska efterfrågan på parkering på allmän gatumark. Införandet av parkeringsavgift är i enlighet med Gävle kommuns parkeringspolicy som beslutades av Kommunfullmäktige i februari 2015.

Avgifter och betaltid

Centrala Gävle har fyra parkeringszoner med olika parkeringsavgifter. Zonerna är indelade i färgerna röd, gul, blå och vit. De nya områdena kommer att ingå i vit betalzon där avgiften är 2 kronor per timme och har betaltid vardagar 09:00 - 18:00, lördagar 09:00 - 15:00. 

Betala endast för den tid du parkerar

Du kan betala din parkering med mobilen genom EasyParks app. I appen startas, stoppas och förlängs parkeringen med ett knapptryck. Du behöver inte lämna bilen för att betala din parkering och du betalar bara för tiden bilen är stående.

Förutom att betala med mobilen finns även några stycken parkeringsautomater i dessa områden. I parkeringsautomaterna kan du betala med kontokort. Gävle Parkeringsservice vill bidra till ett hållbart Gävle och har därför valt att använda miljövänligare parkeringsautomater. I de nya områdena finns parkeringsautomater som drivs enbart av solenergi.

Boendeparkering

Som boende i centrala Gävle finns möjlighet att ansöka om ett boendeparkeringstillstånd. Med ett sådant tillstånd parkerar boende till ett fast månadspris på flera avgiftsbelagda parkeringsplatser i centrala Gävle. För att få boendeparkeringstillstånd måste den som ansöker vara folkbokförd inom betalzonen, ha körkort och stå registrerad som ägare av bilen.

Enligt Gävle kommuns parkeringspolicy ska boendeparkeringstillstånd endast erbjudas till boende i hus uppförda tidigare än 1988. Boende i hus uppförda efter 1988 erbjuds därför inte parkeringstillstånd för boendeparkering på gatan.

Gävle Parkeringsservice sköter boendeparkeringen i Gävle på uppdrag av Gävle kommun. Ansökan görs via vår webbplats www.gavleparkering.se/boendeparkering

Sidan uppdaterades senast 7 januari 2020