Parkera i Gävle

Gävle ska upplevas som en enkel och trevlig stad att parkera i. Målet är därför att skapa en säker trafikmiljö med god tillgänglighet för alla.

Parkeringszoner och parkeringsautomater

Centrala Gävle har fyra parkeringszoner med olika parkeringsavgifter. Zonerna är indelade i färgerna röd, gul, blå och vit.

På Gävle kommuns gator finns två alternativ till betalning, via parkeringsautomat eller i mobilen. Du hittar våra parkeringsautomater genom att titta på parkeringsautomatskartan. Där ser du även vilka områdeskoder som gäller i Parkster-appen för betalning i mobilen.


Parkera rätt

Genom att parkera rätt hjälper du till att göra staden säker, trygg och framkomlig. Var alltid noga med att läsa på parkeringsskyltarna när du parkerar så att du inte missar något förbud och därigenom gör en felparkering.

Vad är parkering?

Parkering är en uppställning av ett fordon med eller utan förare. Uppställningen sker av någon anledning som

  • inte föranleds av trafikförhållandena
  • inte sker för att undvika fara, eller
  • inte sker för på- eller avstigning eller på- eller
    avlastning av gods.

Parkeringsreglerna ser till att vägar, gång- och cykelbanor inte är blockerade. Ambulanser, brandbilar och andra utryckningsfordon måste alltid ha en fri väg. En felparkerad bil kan försena transporten en situation där varje minut är dyrbar för att rädda liv.

Parkeringsreglerna ser även till säkerheten för alla oskyddade trafikanter, är en bil som står fel kan skymma sikten och i värsta fall orsaka en trafikolycka. När du väljer en anvisad parkeringsyta i ett garage eller utomhus vet du alltid att du står korrekt parkerad utan fara för dig själv eller någon annan.


Datumparkering

Datumparkeringen gäller 1 oktober - 15 maj, 
kl. 00.00 - 08.00.
 
Datumparkeringen gäller i hela Gävle och innebär att parkering är förbjuden på gatusida med jämnt nummer under jämnt datum. Motsvarande gäller udda nummer under udda datum.

Sidan uppdaterades senast 7 juni 2021