Parkera i Gävle

Gävle ska upplevas som en enkel och trevlig stad att parkera i. Målet är därför att skapa en säker trafikmiljö med god tillgänglighet för alla.

Parkeringszoner och parkeringsautomater

Centrala Gävle har fyra parkeringszoner med olika parkeringsavgifter. Zonerna är indelade i färgerna röd, gul, blå och vit.

På Gävle kommuns gator finns två betalningsalternativ, du kan betala i parkeringsautomat eller i mobilen med appen Parkster. Du hittar våra parkeringsautomater genom att titta på parkeringsautomatskartan. Där ser du även vilka områdeskoder som gäller i Parkster-appen för betalning i mobilen.


Parkera rätt

Genom att parkera rätt hjälper du till att göra staden säker, trygg och framkomlig. Var alltid noga med att läsa på parkeringsskyltarna när du parkerar så att du inte missar någon parkeringsregel och därigenom gör en felparkering.

Vad är parkering?

Parkering är en uppställning av ett fordon med eller utan förare. Uppställningen sker av någon anledning som

  • inte föranleds av trafikförhållandena
  • inte sker för att undvika fara, eller
  • inte sker för på- eller avstigning eller på- eller
    avlastning av gods.

Genom parkeringsreglerna ser vi till att vägar eller gång- och cykelbanor ej är blockerade. Ambulanser, brandbilar och andra utryckningsfordon måste alltid ha en fri väg. En felparkerad bil kan hindra en transport i en situation där varje minut är dyrbar för att rädda liv.

Parkeringsreglerna ser även till säkerheten för alla oskyddade trafikanter, en felparkerad bil kan exempelvis skymma sikten och i värsta fall orsaka en trafikolycka. När du väljer en anvisad parkeringsyta i ett garage eller utomhus vet du alltid att du står korrekt parkerad utan fara för dig själv eller någon annan.


Datumparkering

Datumparkeringen gäller 1 oktober - 15 maj, 
kl. 00.00 - 08.00.
 
Datumparkeringen gäller i hela Gävle och innebär att parkering är förbjuden på gatusida med jämnt nummer under jämnt datum. Motsvarande gäller udda nummer under udda datum.

Sidan uppdaterades senast 2 september 2021