Boendeparkering Gävle kommun

Gävle Parkeringsservice sköter boendeparkeringen i Gävle på uppdrag av Gävle kommun.

För boendeparkeringstillstånd samt parkeringsbiljett för Boende Norr Gul tryck här 

 

Som boende i centrala Gävle har du möjlighet att ansöka om ett boendeparkeringstillstånd. Med ett boendeparkeringstillstånd parkerar du till ett fast månadspris på flera avgiftsbelagda parkeringsplatser i centrala Gävle.
För att få boendeparkeringstillstånd måste du vara folkbokförd inom betalzonen, bo i ett hus som uppförts innan 1988, ha körkort och stå registrerad som ägare av bilen. Det finns även möjlighet att söka boendeparkering för motorcykel på kommunens parkeringar.  

Hur fungerar det?

Med ett boendeparkeringstillstånd behöver du inte lägga i parkeringsavgift i automaten när du parkerar på allmänna parkeringar på gator och parkeringsplatser i de vita, blå eller gula parkeringszonerna på kartan. Du får enbart parkera i den zon som du har tillstånd och biljett för. Tillståndet gäller inte i röd zon, på privata parkeringar eller i parkeringshus.

Du behöver ingen dekal eller tillståndsbevis att placera i vindrutan som visar att du är innehavare av boendeparkeringstillstånd, bilens registreringsnummer kontrolleras istället av parkeringsvakterna mot en databas.

Tänk på att 24-timmarsregeln och datumparkeringsregeln gäller, precis som för hela Gävle. Tänk även på att alltid följa skyltningen på den plats du ska parkera.
Att ha ett boendeparkeringstillstånd innebär inte att du har en reserverad parkeringsplats.

Zonindelning

Du ansöker du om ett boendeparkeringstillstånd enligt följande zonindelning:

 • BNG = Boende Norr Gul
 • BNB = Boende Norr Blå
 • BSB = Boende Söder Blå
 • BSV = Boende Söder Vit
 • BVVV = Boende Vallbacken Villastan Vit
 • BNV = Boende Norr Vit
 • BBV = Boende Brynäs Vit

  Tänk på att du enbart får parkera i den zon som du har tillstånd och biljett för. Boenden utanför markerat område hänvisas till den privata marknaden. Det är inte tillåtet att söka boendeparkering i närliggande zon.

Vem kan få boendeparkering?

Boendeparkering kan ansökas om:

 • du bor och är folkbokförd inom markerat område på kartan, det vill säga inom betalzonen.
 • du bor i ett hus som är uppfört tidigare än 1988.
 • du har körkort och står som registrerad bilägare i Vägtrafikregistret, har tjänstebil (och har rätt att använda bilen för privat bruk) eller om du leasar en bil.

Om du har flera bilar

Boendeparkeringstillståndet gäller för en bil. Har ni flera bilar i familjen kan ni ansöka om ytterligare boendeparkeringstillstånd.

Kostnad

Boendeparkeringstillståndet kostar 50 kr. Det är giltigt i 2 år sedan måste du ansöka om nytt tillstånd. Du måste ha både ett giltigt tillstånd och en giltig boendeparkeringsbiljett för att kunna parkera inom den valda boendeparkeringszonen. Du kan välja att antingen köpa en 30- eller 60-dagarsbiljett. Köpt tillstånd/biljett återbetalas ej.

Biljettpriser:

 • Gul avgiftszon: 650 kronor för 30 dagar
 • Blå avgiftszon: 500 kronor för 30 dagar
 • Vit avgiftszon: 350 kronor för 30 dagar

Ansökan

Gävle Parkeringsservice samarbetar med EasyPark för ansökan och betalning av boendeparkeringstillstånd. Du ansöker om tillstånd och betalar biljetten här.

Endast du som ej har tillgång till dator, smartphone eller BankID ansöker via blankett. Observera att vid ansökan via blankett utgår en administrativ avgift på 200 kr. Blanketten kan du ladda ner här.

Sidan uppdaterades senast 15 november 2022